Saturday, November 24, 2007

Chaenomeles





De chaenomelessen staan er prachtig bij!

Labels:

Friday, November 23, 2007

Snoesje

Labels:

Sunday, November 18, 2007

Mispels



Ik ben bijzonder gefascineerd door 'ouderwets' fruit als mispels (of nog mooier: mispelaars), kweeperen en moerbeien (of moerbeziën, zoals ze in Vlaanderen zeggen). Alledrie de bomen wil ik graag in m'n nieuwe tuin planten, en wie weet lukt dat dit najaar nog wel. Het is nu wat minder druk op de kwekerij omdat het onkruid vrijwel niet meer groeit en er minder valt te wieden. Het wordt trouwens ook te koud om met mijn blote handen in dat koude en natte groen te woelen.
Maar even terug naar de mispelaar: bij ons in het dorp staat een heel groot exemplaar bij een prachtige rentenierswoning. Op de foto zijn de bladeren van de struik al gevallen en zie je alleen de mispeltjes hangen. Jammer dat ik er niet bij kan komen! Overigens hebben we in Appelscha wel mispels geraapt en die heb ik verwerkt tot jam. Errug lekker, al zeg ik het zelf.

Labels: ,

Tuesday, November 06, 2007

Gesloten kringloop



Ik zou heel graag op mijn landje een gesloten kringloop hebben: beesten die het gras kort houden en tegelijkertijd de struiken bemesten. Helemaal gesloten zul je de kringloop wel nooit krijgen - de dieren zullen altijd wel bijgevoerd moeten worden - maar het lijkt me een prachtig principe. Geen benzineverbruikende grasmaaier meer op het landje, en geen gedoe met het verdelen van mest en compost.
Ik heb er veel over nagedacht en veel over opgezocht op internet, maar eigenlijk kan ik er niet zoveel over vinden. Er wordt wel wat geëxperimenteerd, maar niet op grote schaal. In België is een fruitkwekerij (www.bezegaard.be) waar ze kalkoenen los laten lopen tussen de struiken en bomen. De beesten eten valfruit en ongedierte, bemesten de struiken en worden ook nog eens met kerst geslacht en verhandeld, waardoor ze voor extra inkomsten zorgen. Erg leuk, maar ze houden nog steeds het gras niet kort. Geen oplossing, dus.
Schapen en alpaca's kun je wel onder hoogstamfruit zetten, maar van fruitstruiken gaan ze waarschijnlijk eten. Ook al geen oplossing. Ik ben er dus nog niet uit. Wie van mijn bloglezers een goede suggestie heeft mag het zeggen!
Ik hoop ooit nog een landje op te duikelen in de buurt van mijn woontstee in Noord-Groningen, waar ik hoogstamfruitbomen kan neerzetten. Daaronder zou ik dan graag Zweedse Gotlandschaapjes willen laten lopen. Ze zijn prachtig, en geven wol van een uitzonderlijk goede kwaliteit. Die wol kan ik dan mooi weer gebruiken voor allerlei huisvlijtprojecten.

Labels: ,

Monday, November 05, 2007

Herfst op mijn landje 3





Labels:

Sunday, November 04, 2007

Nog een persberichtje

Vooruit, dan nog maar een persberichtje uit het Belgische Nieuwsblad:

Organisch voedsel doet langer leven

De grootste studie tot dusver naar de effecten van organisch gekweekt voedsel geeft aan dat die producten inderdaad veel goede ingrediënten bevatten waardoor je langer leeft. Dat blijkt uit een Europees onderzoek dat vier jaar duurde en 15 miljoen euro kostte.
Organische groenten en fruit bevatten maar liefst 40 procent meer antioxidanten dan hun bespoten of behandelde soortgenoten. Antioxidanten worden algemeen beschouwd als een belangrijk defensiemechanisme tegen dodelijke aandoeningen als kanker en hartziekten.
Professor Carlo Leifert, de coördinator van het project, zegt dat de verschillen tussen organisch geteelde en 'bewerkt' fruit en groenten zo groot zijn dat met de eerste categorie zelfs de huidige oproep om vijf keer per dag 'groen' te eten overbodig wordt. 'Als je de inname van antioxidanten met 20 procent per dag verhoogt, hebben de kinderen aan vier dagelijkse porties fruit of groente genoeg', zegt hij.

Labels:

Friday, November 02, 2007

Biologisch is gezond

Een bericht uit het Belgische Nieuwsblad:

Bio eten is echt gezonder

BRUSSEL - (Belga) Biologische voeding is gezonder. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van de universiteit van Newcastle dat vier jaar heeft geduurd en waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag berichten. Biofruit en -groenten bevatten 40 procent meer antioxidanten die de kans op kanker en hart- en vaatziekten verminderen. Bioproducten zijn ook rijker aan vitamine C, ijzer en zink.
De dag dat we allemaal aan de bio gaan is nog veraf, leren cijfers van 2006 van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) en van Bio-Forum. Bio heeft een marktaandeel van rond de 2 procent en dat blijft al een paar jaar zo goed als stabiel. We kopen vooral bio-eieren (8,3 procent, een psychologische uitloper van de dioxinecrisis) en groenten (3,4 procent). Zuivel en vlees (1 procent), gevogelte (1,1 procent), aardappelen en fruit (1,6 procent) en brood (2,4 procent) doen het niet zo goed. Bio is wel een fors stuk duurder, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Vlam. Algemeen wordt aangenomen dat de prijs gemiddeld een derde hoger ligt. Maar opgesplitst per product loopt dat nogal uiteen: van 15 procent voor brood en kaas tot soms meer dan 100 procent voor eieren.

Labels:

Thursday, November 01, 2007

Juffertje in het groen





Dat juffertje uit de titel is natuurlijk Siepie!

Labels: ,